Datle BIO 750 g Vitalvibe
Kategorie: | SUŠENÉ OVOCE A PLODY |
---|
Vůní připomínají marcipán a chutí karamelové bonbóny – to jsou přírodní datle odrůdy Deglet Nour. Toto oblíbené sušené ovoce s vysokým obsahem přírodních cukrů je nejen lahodnou ingrediencí pro přípravu sladkého jídla, ale také skvělou pochoutkou a rychlým zdrojem energie.
Datle jsou velmi oblíbené zejména pro svou sladkou chuť. Kromě toho však v sobě ukrývají cenné nutriční poklady, díky nimž mají blahodárné účinky na zdraví, krásu i vitalitu celého organismu.
Naše Datle BIO pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Díky tomu si uchovávají všechny cenné látky v plné škále, bez obsahu škodlivin.
Datle BIO jsou plody datlovníku pravého (Phoenix dactylifera) odrůdy Deglet Nour. Od ostatních druhů se odlišují svým zlatohnědým zbarvením, vynikají příjemnou marcipánovou vůní a medově karamelovou chutí. Proto se nejčastěji používají k ochucení sladkých pokrmů.
Díky unikátní kombinaci přírodních cukrů a vlákniny jsou datle skvělou zdravou svačinkou, která vám dodá energii při jakékoliv aktivitě.
Naše Datle BIO jsou 100% přírodní, pěstované ekologickými postupy. Proto si uchovávají množství minerálů, vlákniny a dalších cenných látek, které prospívají zdraví.
Datle BIO jsou již vypeckované. Neobsahují žádné konzervanty, jako je oxid siřičitý nebo přidaný cukr, a přesto jsou pěkně slaďoučké!
V ČEM JSOU DATLE SKVĚLÉ?
Datle jsou přirozeně bohaté na sacharidy při nízkém obsahu tuků. Mají příjemně sladkou chuť a výtečné aroma. Díky vysokému obsahu dobře využitelné glukózy jsou bohatým a rychlým zdrojem energie. Skvěle se proto hodí pro sportovce před fyzickým výkonem, jako zdravá svačinka či sladká pochoutka.
V datlích najdeme důležité živiny, které přispívají k udržení zdraví a vnitřní harmonie organismu na tělesné i duševní úrovni. Zejména je to vitamín B6. Z minerálních látek jsou datle bohatým zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, manganu a mědi. Najdeme v nich také významné antioxidanty, jako jsou flavonoidy a karotenoidy.
Mimo to datle obsahují užitečnou vlákninu, která je přínosem pro udržení dobře fungujícího trávení.
PROČ DÁT PŘEDNOST BIO SUŠENÉMU OVOCI?
Tak jako u jiných druhů potravin, i u ovoce platí, že stojí za to volit co nejvyšší možnou kvalitu. Biokvalita je skutečně zárukou, že dostanete minimálně kontaminované potraviny. Díky kontrolovanému systému ekologického zemědělství BIO potraviny neobsahují rezidua agrochemických látek, zejm. pesticidů. Sušené ovoce z ekologického zemědělství není sířené a také neobsahuje další konzervanty ani přidaný cukr.
Vyhýbejte se sušenému ovoci s přidaným cukrem
Velká část sušeného ovoce ze supermarketu se se před sušením namáčí v cukerném roztoku, aby bylo ještě sladší a chuťově přitažlivější. Takto doslazované ovoce je samozřejmě obrovskou cukrovou bombou.
Bylo opakovaně prokázáno, že přemíra rafinovaného cukru ve výživě člověka má negativní účinky na zdraví, čímž se zvyšuje riziko nejrůznějších druhů onemocnění, zejm. cukrovky II. typu. Abyste se vyhnuli konzumaci sušeného ovoce s přidaným cukrem, čtěte pozorně informace na etiketách balených potravin.
Volte sušené ovoce bez siřičitanů
Většina sušeného ovoce v nabídce běžných obchodů je sířená. Oxid siřičitý vylepšuje vzhled sušených plodů. Používá se proto, aby si ovoce zachovalo svou autentickou barvu a nezhnědlo. To platí zejména pro zářivě barevné ovoce, jako jsou rozinky a meruňky.
Jaká jsou rizika sířeného ovoce? Tato úprava může u citlivějších jedinců vyvolat bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a problémy astmatického typu.
Zda je sušené ovoce sířené nebo nesířené, by mělo být jasné z každého obalu, ve kterém jej zakoupíte. Buď je na obale přímo napsáno, že je sířeno, nebo na něm naleznete vypasné „konzervační činidlo E220“.
U nás máte jistotu, že dostáváte BIO sušené ovoce výborné kvality bez rizikových látek.
PŘÍBĚH NAŠICH DATLÍ
Domovem sladkých Datlí BIO je slunečné Alžírsko. Blízký východ je veskrze známý nejlepšími odrůdami datlí, jaké vůbec mohou být. Právě zde jsou datle významnou součástí tradiční arabské kuchyně. Často se pečou na másle, nebo se lisují do bochníku s názvem „adšu“.
Naše datle BIO byly vypěstovány podle zásad kontrolovaného ekologického zemědělství. Díky tomu si uchovávají nutriční bohatství v té nejvyšší kvalitě.
Po sklizni jsou několik dní sušeny na sluníčku. Tím zůstává zachována jejich šťavnatost a typicky zlatohnědá barva. Po sušení se datle omyjí a pečlivě ručně roztřídí. Již se dále nedoslazují ani nesíří.
A ještě něco zajímavého…
Datlovníky jsou člověkem pěstovány déle než 5 000 let. Píše se o nich jak v Bibli, tak i v Koránu.
Datlová palma se od starověku ze své původní domoviny – Mezopotámie, dnešního Iráku, s pomocí člověka úspěšně rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí, jako je Alžírsko, Egypt, Izrael ale i Kalifornie, kde je dnes hojně pěstována.
POUŽITÍ
Datle mají v kuchyni opravdu rozmanité využití:
- Skvěle chutnají samotné, jako svačinka při sportovním výkonu nebo jako zdravé mlsání.
- Dále lze datle využít k přípravě RAW dezertů, tyčinek, kuliček a ovocných džemů. Přidat je můžete také do moučníků, smoothies, snídaňových kaší, müsli a ovocných salátů.
- Ze sladkých plodů si můžete vyrobit datlový sirup – přírodní sladidlo do pokrmů.
DALŠÍ INFORMACE
Nutriční hodnoty100 gEnergieTukyz toho nasycené mastné kyselinySacharidyz toho cukryVlákninaBílkovinySůl**Nutriční hodnoty se mohou u přírodních produktů lišit.
1204 kJ/ 284 kcal |
0,4 g |
0,1 g |
65 g |
23,5 g |
6,9 g |
1,7 g |
0,01 g |
Složení:
100 % datle BIO.
Skladování:
Uchovávejte na chladném, tmavém a suchém místě (0 - 4°C, max. 70% vlhkost vzduchu). Obal po použití vždy dobře uzavřete.
Někdy může po delší době skladování cukr v datlích začít krystalizovat. Tím se však nemění jejich nutriční hodnota. V takovém případě stačí datle krátce namočit do horké vody.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.