Kmín římský mletý 35 g RamRam
Kmín římský mletý se používá do nakládané zeleniny, zelí, do mexických a severoafrických pokrmů, do kari, k dušenému masu, měkkým sýrům, do klobás a rajčatových omáček
Kategorie: | KOŘENÍ -SOLI - SODA - DOCHUCOVADLA |
---|
Kmín římský celý (Cuminum cyminum) se používá do nakládané zeleniny, zelí, do mexických a severoafrických pokrmů, do kari, k dušenému masu, měkkým sýrům, do klobás a rajčatových omáček.
Místní názvy: Šabrej, bílý křížový kmín, římský kmín, mateřský kmín
Použitá část rostliny
sušené plody - mleté
Poznámky
Navzdory českému názvu se nejedná o druh kmínu, ale o jiné koření z jiné rostliny z čeledi miříkovitých. Římský kmín je obvykle drobnější než kmín, ale hlavně má úplně jiné, hořké aroma, takže se jím nedá nahradit. Je však už v Česku běžně k sehnání. Jde o důležitou součást indické kuchyně a koření kari, kterému dodává jeho charakteristické aroma.
Droga obsahuje především silice (2-5%) (cineol, cucuminaldehyd, beta-pinen, cymen,1,3-p-methandial), mastné kyseliny (palmitová), proteiny (15-20%), pryskyřice a škrob.
Kmín římský má dlouhou historii. Znali jej již před 5000 lety Egypťané, byl nalezen v pyramidách. Bible se zmiňuje o mlácení kmínu tyčí; tato metoda se používá ještě dnes v zapadlých oblastech východního Středomoří. Příznačná příjemná chuť římského kmínu je však unikátní a vydatně přispívá k pikantnosti mnoha pokrmu. Římský kmín bude vždy navozovat představu indické a mexické kuchyně, ve kterých je nezbytným kořením; hojně se užívá také v severní Africe a na Středním východě. Je součástí kari koření a dalších směsí, v řadě zemí je oblíben i při pečení chleba, pečiva, při výrobě salámů, sýrů.
Bez Glutamanu
Balení 35g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.