SLZOVKA obecná 200g GREEN APOTHEKE
Slzovka obecná patří k často využívaným bylinám v tradiční čínské medicíně a má široké uplatnění i v kuchyni. Přidává se do polévek a různých směsí, podává se jako příloha a je možné ji připravovat i na sladko. Neobsahuje lepek.
- obilovina s čistícími účinky
- přirozeně bezlepková
- přídavek do kaší a polévek
Kategorie: | BIO POTRAVINY - POTRAVINY |
---|
Slzovce obecné (Coix lacryma-jobi) se říká Jobovy slzy nebo Bílá perla východu. V tradiční čínské medicíně se využívá jako antioxidant. Slzovka neobsahuje lepek, takže je ideální potravinou pro osoby trpící celiakií.
Před vařením slzovku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte minimálně 30 minut, nic ale nezkazíte, když si ji namočíte i den předem. Pokud ji budete vařit na slano, pak k ní můžete zároveň přidat i kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření buď vyjmete, nebo ji můžete spolu se slzovkou rozmixovat.
Samotnou slzovku můžete konzumovat jako přílohu, přidat ji do rýže a v polévkách s její pomocí nahradíte kroupy. Uvařená a rozmixovaná se přidává do různých kaší, placek, pomazánek, nákypů a mletého masa.
Složení:
Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi) plod. Může obsahovat stopy lepku.
Příprava:
Slzovku propláchneme a máčíme alespoň na 1 hodinu (nejlépe však přes noc) ve vodě. Poté vaříme společně s rýží, či jinou přílohou (kuskusem, bulgurem), slzovky přidáváme max. 1/3. Hrstku slzovky lze též přidat do každé polévky k obohacení a zahuštění. Výborná je s houbami připravená jako „kuba".
Doporučené dávkování:
40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce.
Skladování:
Skladujte při teplotě do 25°C, ve stínu a relativní vlhkosti vzduchu do 70%.
Výživové údaje ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota 1625 kJ/ 388 kcal, tuky 7,4 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,0), sacharidy 67,1 g (z toho cukry 3,8 g), vláknina 3,6 g, bílkoviny 13,3 g, sůl 0,0g.
Hmotnost netto:
200g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.