MÁK 100 g, 500 g GOODIE
Mák je nejbohatším přírodním zdrojem vápníku. Je skvělým zdrojem také vitamínu E, hořčíku a železa, obsahuje 40% prospěšných tuků, vlákninu a bílkoviny. Z máku se vyrábí opium, které se dříve používalo ke zklidnění a jako opojný prostředek při rituálech.
Kategorie: | BIO POTRAVINY - POTRAVINY |
---|
Mák je skvělým zdrojem vitamínu E, vápníku, hořčíku a železa, obsahuje 40% prospěšných tuků, vlákninu a bílkoviny. Z máku se vyrábí opium, které se dříve používalo ke zklidnění a jako opojný prostředek při rituálech.
Vitamín E je jeden z nejvýznamnějších antioxidantů a přispívá k ochraně buněk pře oxidativním stresem. Vápník společně s hořčíkem přispívá k normálnímu stavu kostí a zubů.
Z máku se vyrábí blahodárný makový olej. Jedná se o starou kulturní plodinu a pěstuje převážně k potravinářskému využití. Česká republika je jedním z největších pěstitelů a pokrývá ⅓ světové spotřeby máku. V některých zemích je pěstování máku zakázáno kvůli zneužití pěstování máku pro výrobu opiátů. Opium se z makovic vyrábělo už 5 tis. př.n.l.
Použití:
Mák je určen k přímé spotřebě. Doporučuje se mák pro snadnější konzumaci, lepší stravitelnost a uvolnění chuti namlít. Používá se do kaší nebo do těsta při pečení. Rozmixováním máku s vodou ve výkonném mixéru získáte výživné lahodné rostlinné mléko.
Makrobiotika doporučuje vařit mák cca 10 minut s kouskem řasy Kombu, s nastrouhanou mrkví a rozinkami. Mák je mírně zásadotvorný.
Věděli jste že?
V antickém Řecku byly makovice atributem řeckého boha spánku Hypnose a jeho bratra boha smrti Thanata. Z pohledu magie se mák považuje za potravinu spojenou s energií plodnosti.
Složení:
100% mák modrý
Nutriční hodnoty (100 g):
Tuky: 42 g
Sůl: 0 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.