LNĚNÉ SEMÍNKO ZLATÉ 1000 g GRIZLY
Lněná semínka české odrůdy Raciol s poměrem mastných kyselin 1:1 jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a bílkovin, proto jsou oblíbenou potravinou vegetariánů a veganů. Vynikající zdroj nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálů, lignanových fytonutrientů.
Kategorie: | BIO POTRAVINY - POTRAVINY |
---|---|
EAN: | 8595678401959 |
Len je prastará kulturní plodina, která pochází z Asie. Jeho plodem je tobolka s droboučkými semínky, jejichž léčivých účinků využíval i nejslavnější lékař starověku Hippokrates. Příznivý vliv lněných semínek na organismus potvrdil i Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který specifikoval, že mají pozitivní účinky na:
• Normální funkci střevního traktu
• Normální trávení
• Kontrolu tělesné hmotnosti
• Komfort při menopauze
• Kontrolu tělesné hmotnosti- chuť k jídlu
• Normální funkci prsou
• Normální funkci prostaty
Téměř 40 % lněného semínka tvoří omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Kromě toho je v nich ale také rozpustná i nerozpustná vláknina. Tyto mají vliv na správnou funkci střev a jejich očistu. Pokud se semínka namočí, tak vznikne podobný rosol jako u chia semínek, který napomáhá pohlcovat a vylučovat škodliviny z trávicího traktu.
Pro organismus je nejlepší konzumovat syrová lněná semínka, která se dají použít v pomazánkách, kaších, salátech, slaném i sladkém pečivu nebo v cukroví. Semínka jsou vynikající i opražená. Mají pak výraznější chuť i vůni, ale markantně se snižuje jejich nutriční hodnota.
Lněná semínka patří k opravdovým výživovým pokladům. Konzumujeme je nejlépe v syrovém stavu, kdy jsou nutričně nejhodnotnější.
Lněná semínka jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a zejména proteinů (cca 20 g/100 g), proto jsou oblíbenou potravinou vegetariánů a veganů. Lněná semínka patří mezi tvrdší semena, která lidský organismus těžko tráví. Lněná semínka je tedy nutné důkladně rozkousat, jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Před použitím je mnohdy lepší lněná semínka rozemlít nebo rozdrtit v hmoždíři. Po takovéto úpravě semínka konzujeme nejlépe ihned.
Čerstvé namleté semínko má příjemnou oříškovou chuť a je dobré v salátech, salátových omáčkách, nebo spolu s rozmačkaným banánem jako výživná snídaně pro děti i dospělé. Díky tomu, že semínka při namočení vypouští slizovité látky, lze z namočeného lnu dělat křupavé placky, které se báječně hodí k salátům.
- Administrativní zařazení: Olejnatá semena
- Složení: Lněné semínko zlaté
- Výrobek je vhodný pro přímou konzumaci (doporučujeme ale semínka nejdříve namočit a následně pomlít, aby se z nich podařilo získat co nejvíce živin).
- Skladování: Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Země původu: Česká republika, Kazachstán
Složení:
Výživové údaje na 100 g |
|
---|---|
Energetická hodnota: |
2234 kJ / 534 kcal |
Tuky: |
42,2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: |
3,7 g |
Sacharidy: |
29 g |
z toho cukry: |
1,5 g |
Vláknina: |
27,3 g |
Bílkoviny: |
18,3 g |
Sůl: |
0,03 g |
Obsah
1000 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.