KVĚTOVÝ MED MANUKA MGO 250+ 250 g MANUKA HEALTH
Med obsahuje účinnou látku methylglyoxal překračující 250 mg/kg (přirozená složka vyskytující se ve významných množstvích pouze v některých medech Manuka).
Kategorie: | BIO POTRAVINY - POTRAVINY |
---|
Odkud pochází Med Manuka?
Medy Manuka v porovnání s jinými evropskými a tropickými medy se vyznačují především domorodým původem. Vznikají pouze v několika málo oblastech Nového Zélandu, které jsou přirozeným místem výskytu vzácných keřů rodu Leptospermum scoparium.
Co je to Med Manuka?
V roce 2013 za účasti vlády Nového Zélandu byla zřízena pracovní skupina, která měla definovat kritéria pro klasifikaci včelích produktů označovaných jako medy Manuka. Podle studie z července 2014 jsou medy Manuka medy homogenní, které vznikly pouze na území Nového Zélandu v době, která se shoduje s obdobím kvetení keřů Manuka a jenž je tvořen v drtivé většině z nektaru rostlin druhů Leptospermum scoparium. Pro tyto medy by měly být dodatečně charakteristické takové vlastnosti jako: příslušný rozsah vodivosti, výjimečná chuť označována jako minerální, mírně hořká; silně aromatická vůně s citelnými tóny vlhké země a vřesu; s přítomnosti pylu charakteristického pro keře Manuka a aktivních složek včetně methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Co je to MGO®?
MGO® je zkratkou methylglyoxalu - přirozené látky, kterou vědci uznávají jako charakteristickou složku medů Manuka, které se díky jejímu vysokému obsahu odlišují od jiných medů dostupných na trhu. Výzkum složení medů Manuka a methylglyoxalu vedl prof. Thomas Henle z Technické univerzity v Drážďanech - jeden z předních výzkumných pracovníků v oblasti výživy. Závěry prof. Henleho podpořili novozélandští vědci, mimo jiné prof. Molan, předchozí průkopník ve výzkumu medů Manuka. Tímto způsobem vznikla metoda měření a označování kvality medů Manuka - MGO®, která je objektivní a opakovatelná.
Společnost Manuka Health New Zealand je průkopníkem a vědeckým lídrem v oblasti metody MGO® a předním vývozcem vysoce kvalitních medů Manuka. Jako první zavedla označení obchodní kvality medů Manuka metodou měření methylglyoxalu - MGO® (od roku 2007) a měla vliv na vědecké a administrativní práce související s kvalitou medu Manuka na Novém Zélandu a ve světě (www.manukahealth.co.nz).
Med Manuka MGO® 250+
Med obsahuje účinnou látku methylglyoxal překračující 250 mg/kg (přirozená složka vyskytující se ve významných množstvích pouze v některých medech Manuka).
Složení: Med květový s Manukovým Medem
Nutriční hodnoty | v 100 g | v 5 g* |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1400 kJ / 334 kcal | 70 kJ / 16,7 kcal |
Tuk | 0 g | 0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 82,1 g | 4,1 g |
z toho cukry | 82,1 g | 4,1 g |
Bilkoviny | 0,3 g | Zanedbatelné množství |
Sůl | 0,04 g | 0,002 g |
Methylglyoxal | >25 g | >1,25 mg |
*5 g (čajová lžička)=1 porce. Balení obsahuje 50 porci.
Balení: 250 g
Podmínky skladování: Skladujte při pokojové teplotě.
Dávkování Medu Manuka MGO® 250+:
Med je nejlépe jíst ráno na lačno 2 až 3 lžičky nebo 1 lžičku 2 až 3 krát denně půl hodiny před jídlem. Med se ideálně hodí jako přísada do jídel a nápojů.
Vědecký potvrzené vlastnosti
Po dlouhou dobu byly jedinečné vlastnosti medu Manuka rozpoznávány a měřený při zkouškách, jejichž výsledky měly velké odchylky a skutečný zdroj vlastností medu Manuka zůstal neznámý po téměř 15 let. Teprve v roce 2008 skupina vědců pod vedením profesora Thomase Henleho na Technické univerzitě v Drážďanech v Německu provedla zkoušky, díky kterým dnes můžeme zkoumat kvalitu medu Manuka se skutečnou vědeckou přesností.
"Poprvé jsme schopni jasně konstatovat, že za jedinečné vlastnosti medu Manuka je přímo zodpovědný přirozeně se v něm vyskytující methylglyoxal." - Profesor Thomas Henle, Dresden University of Technology, 2008
(publikováno v časopisu Molecular Nutrition and Food Research, v lednu 2008 roku: originální text v angličtině)
Stejné vědecké studie prokázaly, že Med Manuka MGO® je jediným dosud potravinářským výrobkem na světě, ve kterém byl objeven významný obsah přirozeně se vyskytujícího methylglyoxalu - na úrovni od 30 mg/kg do 800 mg/kg. Pro srovnání, obsah této složky v jiných medech dostupných na světě je v průměru 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle doporučuje konzumaci medu o obsahu minimálně 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO® 100+).
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.