KOKOSOVÝ OLEJ BIO RAW 300 ml GOODIE
100% přírodní BIO a RAW kokosový olej je lisovaný za studena z dužiny kokosových ořechů, plodů kokosové palmy (Cocos nucifera L.), které se zpracovávají do 90 minut od rozlousknutí pro zachování nejvyšší kvality. Jedná se o univerzální přírodní produkt, který by neměl chybět v žádné domácnosti.
Kategorie: | BIO POTRAVINY - POTRAVINY |
---|
Jedním z nejuniverzálnějších přírodních produktů, který by neměl chybět v žádné domácnosti je čistý kokosový olej a to díky svému všestrannému využití jak v kuchyni, tak v kosmetice i v lékařství. Poskytuje výživu těla zevnitř i navenek. V tropických oblastech, kde se hojně vyrábí z dužiny vyzrálých kokosových ořechů lisováním za studena do teploty 42 °C, slouží jako kvalitní zdroj tuků a výživy.
Oleje jsou směsí nasycených, mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Tuk v kokosovém oleji tvoří 86 % nasycených tuků. Někteří z nás zde zbystří, protože nasycené tuky by se měly dle nejrůznějších doporučení a výživových poradců omezovat ba dokonce i vyřadit z jídelníčku.
Máme skvělou zprávu, kokosový olej se svým převážným zastoupením nasycených mastných kyselin, obsahuje z velké části tzv. MCT (medium chain triglycerid) glyceridy se středně dlouhými řetězci, které jsou oproti kyselinám s dlouhými řetězci velmi efektivně využívány jako zdroje energie (podobně jako sacharidy) a jsou navíc mnohem lépe vstřebatelné. Tyto tuky jsou důležité zejména pro sportovce jako zdroj energie a jsou doporučovány i při hubnutí.
Další důležitou složkou kokosového oleje je kyselina laurová s 50% zastoupením, která má antimikrobiální, antivirové a protiplísňové účinky. Kyselina laurová se v těle metabolizuje na monolaurin, který dokáže vyhubit všechny viry, bakterie, plísně a houby v našem těle.
Výhody:
- variabilní využití v domácnosti, v kuchyni, v kosmetice i v lékařství
- vysoký bod kouřivosti
- šetrná metoda zpracování lisováním za studena do 42 °C
- zpracování z dužiny kokosových ořechů z ekologického zemědělství do 90 minut od rozlousknutí
Věděli jste že?
V mateřském mléce je hojně zastoupena kyselina laurová stejně tak jako v kokosovém oleji. Se svými antibakteriálními, antivirovými a protiplísňovými vlastnostmi může být důvodem, proč jsou děti kojících matek méně náchylné k nemocem.
Použití:
v kuchyni:
Díky vysokému bodu kouřivosti, neboli bod přepálení, u kokosového oleje 177 °C–200 °C, v závislosti na jeho rafinaci je kokosový olej vhodný na pečení, na smažení, na sladko i naslano. Lžičku kokosového oleje můžete přidat do kaše, do omáčky i do krémové polévky. Celkově obohatí nutriční profil výsledného pokrmu i chuť. Lžička kokosového oleje se hodí do kaše, ale třeba i do kávy!
kosmetika:
Kokosový olej je velmi kontroverzní, co se týče použití v kosmetice. Udává se, že je vysoce komedogenní tzv. pravděpodobně ucpává póry. Pokud chcete používat kokosový olej například k dočištění pleti, či odstranění žluté barvy z pleti po aplikaci masky s kurkumou, doporučujeme použít pod olej hydrolát–květovou vodou a následně kokosový olej z pokožky důsledně odstranit.
péče o zuby:
Právě díky obsahu kyseliny laurové, která pomáhá chránit před bakteriemi a zubním plakem, se doporučuje kokosový olej jako přírodní prostředek k bělení zubů a odstraňování zápachu z úst. Pomáhá chránit dásně i zubní sklovinu a oproti většině zubních past neobsahuje chemické přísady.
mlsání:
Lžíci kokosového oleje můžete použít k výplachu dutiny ústní. Převalujte kokosový olej cca 10 min v ústech. Jedná se o tisíce let starou techniku z ayurvédy, podle které na sebe olej dokáže navázat nečistoty.
Tuhnutí a rozpouštění:
Kokosový olej přirozeně tuhne a rozpouští se při pokojové teplotě (bod tání 23°C - 26°C). Proto je jeho přirozenou vlastností, že mění skupenství z pevného na kapalné. Je to známka nezpracovaného oleje. Pokud chcete udržet kokosový olej tuhý, skladujte ho na chladném místě nebo přímo v chladničce.
Nutriční hodnoty (100 g):
Složení:
100% BIO RAW panenský kokosový olej
Skladování:
Nevystavujte přímému slunečnímu světlu. Uchovejte v chladu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.