Ghí přepuštěné máslo 1000 ml čisté ČESKÉ GHÍČKO
Ghí je pravděpodobně nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, 5 tisíc let stará indická medicína, kde bylo považováno za elixír života. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína.
Kategorie: | BIO POTRAVINY - POTRAVINY |
---|
Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. S ghí se můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína.
Ghí použijte při restování zeleniny, jako základ na polévku, omáčku, na jíšku, ale můžete jím hotový pokrm obohatit až na závěr na zjemnění. Mastěte jím knedlíky, brambory, kaše a nákypy. Potřete jím topinky, palačinky, na sucho opečené placky. Použijte jej při pečení cukroví, buchet, pečiva.
Ghí voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si získává přízeň čím dál více Čechů.
České ghíčko - přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla – pro naše bio ghí ho v sezoně odebíráme z Polabských mlékáren a pochází od krav, které se živí trávou – tzv. grass-fed, takže např. naše letní bio ghí je plné vitamínů, minerálů a kyseliny CLA. Postup je pak stejný: máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk.
Ghí je plné vitamínů. Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K a antioxidantů). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky.
Ghíčko nemusíte hned uklízet, nepotřebuje lednici. Nechte ho klidně na lince, protože ho budete potřebovat při přípravě oběda. Orestujete zeleninu, až budete dělat základ na polévku, osmažíte na něm řízky, polijete bramborovou kaši.
Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.
Ghí usnadňuje hojení, neboť „Ghí od Českého ghíčka se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí, a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní a také hydratuje a zvláčňuje.
Celková hmotnost: | 1.040kg |
---|---|
Obal: | sklo |
Trvanlivost: | 12 měsíců, skladovat při teplotě do 25°C, po otevření spotřebujte do třech měsíců |
Složení: | bezvodý máslený tuk min. 99% |
Energetická hodnota: | 3677kJ/878,2kcal/ 100g |
Výživové údaje na 100g: | Tuky: 99,4%; Nasycené mastné kyseliny: 70 g; Bílkoviny: 0,1 g; Sacharidy: < 0,01 g; Cukry: < 0,01 g; Sůl: < 0,01 g |
Obsah: 1000 ml
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář