ČAJOVÁ SMĚS Z KAKAOVÝCH BOBŮ - ČOKOLÁDOVNA TROUBELICE

Směs kakaových slupek a bobů na přípravu lahodného nápoje.

Kód: 18654/100
od 76 Kč / ks
500 g
Skladem | 18654/500
309 Kč / ks
1 kg
Skladem | 18654/1 K
590 Kč / ks
100 g
Skladem | 18654/100
76 Kč / ks
200 g
Skladem | 18654/200
153 Kč / ks

Detailní popis produktu

Čajová směs k přípravě nápoje (čaje) s omamnou vůní kakaových bobů.

Jaké vitamíny a minerály kakaové boby obsahují?

Kakaové boby také obsahují řadu vitaminů a minerálů. Například vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B6) a dále vitamin C. Mezi významné minerály patří především:

obsah v mg na 100 g % DDD
Měď 3,1 322
Mangan 3 150
Selen 0,05 90
Fosfor 537 77
Hořčík 300 75
Draslík 720 36
Zinek 4,88 32
Železo 3,5 25
Vápník 106 13

 

Bílkoviny a aminokyseliny obsažené v kakaových bobech

Díky přítomným bílkovinám obsahují kakaové boby velké množství esenciálních aminokyselin, což jsou takové kyseliny, které není naše tělo schopné samo vyrobit a je nutné je přijímat v potravě. Nalezneme jich zde dokonce 9 z 10.

mg ve 100 g DDD v mg/kg váhy
Histidin 40 10
Leucin 4 750 14
Isoleucin 1 680 10
Lysin 560 12
Fenylalanin 3 360 14
Threonin 840 7
Tryptofan do 1 3,5
Valin 2 600 10
Arginin 30 4 200

Je také nutné podotknout, že jsou kakaové boby, a tedy i čokoláda, reálným antidepresivem, neboť Tryptofan je odpovědný za vyplavování serotoninu Fenyletylamin zase za tvorbu dopaminu. Obsahují i celou řadu neesenciálních aminokyselin, z nichž za zmínku určitě stojí Prolin (1,97 g), který je ve spolupráci s vitaminem C nutný ke správné syntéze kolagenu. A dále Glycin (0,35 g), jež pomáhá ke tvorbě kreatinu budování svalové hmoty.
 

Flavonoidy v kakaových bobech

Neboli polyfenoly, tvořící 10 % sušiny kakaového bobu, které jsou údajně nejúčinnějšími látkami působícími proti volným radikálům. Jedná se například o epikatechin kyselinu gallovou, což jsou flavonoidy známé svými antioxidačními účinky. Pomáhají především zpevňovat a regenerovat cévy. Stejné flavonoidy nalezneme v červeném víně a zeleném čaji, avšak v kakaových bobech může být jejich obsah i několikrát vyšší!
 

Metylxantiny a kakaové boby

Jedná se o látky, které jsou především účinným povzbuzovadlem. V kakaových bobech můžeme nalézt kofein (záleží na odrůdě, cca kolem 50mg ve 100 g), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu a činnost srdce. Dále theobromin (cca 2 g ve 100 g), který má podobné, jen mírnější účinky jako kofein a nakonec theofilin (kolem 400 mg ve 100 g), který pomáhá léčit astma a respirační onemocnění.

Složení: směs z kakaových bobů - kakaové slupky a drcené kakaové boby.

Návod k přípravě: 2 polévkové lžíce zalijte 0,5 l vařící vody, nechte luhovat 10-15 minut a poté sceďte. Nápoj je možné dosladit třtinovou šťávou panelou.

Náš tip: Přidejte skořici, drcený hřebíček, kardamon a mléko na zjemnění.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: